Terug

Wat is het verschil tussen tekstschrijven en schrijven voor het web?

Taalagent.nl

  Dient een tekstschrijver over andere vaardigheden te beschikken als teksten op het internet gebruikt gaan worden? Ofwel; is er verschil tussen tekst schrijven en schrijven voor het web?


2 Antwoorden

Antwoord van bedrijf dat niet langer actief is

De korte antwoord op uw vraag is: Ja. Er is wel een verschil tussen tekstschrijven en schrijven voor het web.

 

Met elke opdracht (zowel print als online), moet een goeie tekstschrijver altijd denken aan:

 

- doelgroep 

- doel van de tekst

- gewoontes van de lezers 

- lengte van de tekst

- stijl en tone of voice

 

Natuurlijk zijn deze eigenschappen for webgebruikers heel anders dan voor print-lezers. Webgebruikers hebben andere doelen, gewoontes en verwanten wat tekst betreft. Copy moet korter, meer direkt, goed georganiseerd en volledig transparant zijn. Web copy moet minder 'narratief' zijn dan print. 

 

Er zijn bepaalde regels voor print (short- en long-copy), marketing, web, interne- en externe-communicatie. Sommige schrijvers kunnen zich aanpassen aan verschillende stijlen en tekstgebeiden, en andere niet. Je moet vooral vragen of de tekstschrijver wel ervaring hebt met online copy, met uw specifieke vakgebied, en met de soort opdracht die uw aanbied.

 


Antwoord van bedrijf dat niet langer actief is

Beste Taalagent,

 

als aanvulling op het antwoord van mijn collega hierboven, wil ik benadrukken dat bij het schrijven voor internet de factor marketing zwaar weegt. Opdrachtgevers vragen doorgaans naar ervaring met en kennis van SEO, omdat dit de webtekst effectiever maakt dan b.v. een prachtig geschreven maar standaard tekst die zonder meer wordt overgezet op de website.

 

Succes!

Claridus Communicatie