Artikelen

Handleidingen

Wat is een handleiding?

Een handleiding is een, vaak geschreven, uitleg die met een product wordt geleverd. Hierin staat beschreven hoe een product in elkaar gezet moet worden, hoe het gerepareerd of geïnstalleerd moet worden, hoe gebruikt dient te worden, wat eraan onderhoud gedaan moet worden en waar het niet voor gebruikt dient te worden. Ook staan er vaak contactgegevens in een handleiding.

 

Hoe maak je een goede handleiding?

Gebruikers kunnen soms voor een product verschillende doelen hebben. Een goede handleiding springt hierop in en zorgt ervoor dat het voor iedereen begrijpelijk is, welk doel zij ook voor ogen hebben. Een goede handleiding heeft in het begin een lijst van voorwaarden waar het bedrijf aan moet voldoen en aan het eind een lijst met valkuilen en waarschuwingen.

 

Toekomst van de handleiding?

Tegenwoordig worden handleidingen steeds vaker op CD-rom bijgeleverd, zeker bij elektronische producten zoals computer of programma’s. Op televisies en DVD-spelers zie je steeds vaker dat de handleiding in het menu gebouwd is. Dit betekent tegelijk ook dat handleidingen op een andere manier gebouwd worden en op een andere manier geschreven dienen te worden.