De beste plekjes in het vliegtuig

Heb je een lange vliegreis voor de boeg? Zorg er dan voor dat je een goede zitplaats toegewezen krijgt. Wat zijn de beste plekjes in het vliegtuig en hoe kun je de reis zo comfortabel mogelijk doorbrengen?

Luchtvaartmaatschappijen bepalen zelf hoe elk toestel van binnen wordt ingericht. Het is voor jou als passagier - zeker als je een lange vlucht gaat maken - interessant om te weten welke plaatsen de meeste beenruimte bieden, waar de toiletten en nooduitgangen zich bevinden en van welke gemakken je aan boord bent voorzien. De website van Seatguru biedt plattegronden van elk toestel, per maatschappij gerangschikt. De beste plekjes zijn in het groen en de slechtste in het rood weergegeven.

Comfort
Er zijn nog veel meer dingen die je kunt doen of laten om je comfortabel te voelen tijdens en na je vliegreis. De lucht aan boord is vaak erg droog. Drink daarom veel alcohol- en koolzuurvrije drankjes, vergeet niet je lijf, gezicht en lippen van tevoren lekker in te smeren en verwijder contactlenzen voor vertrek. Eet voor en tijdens de vlucht regelmatig een lichte maaltijd of snack. Fruit en noten voorzien je respectievelijk van vocht en energie. Zorg voor prettige, ruimvallende kleding en schoenen die vrij ruim zitten: na een lange vlucht heb je snel last van opgezwollen voeten. Een dutje doen? Denk eraan een kussentje, een lekker warm vest - het kan koud zijn in een vliegtuig - en/of oordopjes mee te nemen in je handbagage. Probeer af en toe een stukje te lopen, dat is goed voor je bloedcirculatie.

Veiligheid
In feite bestaat er geen ‘veiligste plekje’ in een vliegtuig. Als een toestel neerstort hebben alle passagiers even veel - of even weinig - kans de crash te overleven. Als de noodlanding nog enigszins slaagt, dan is het toestel vaak dermate beschadigd dat de dichtstbijzijnde nooduitgang zich ineens meters verderop bevindt. Een plek vlakbij de nooduitgang levert je weliswaar een lekker stukje beenruimte op, maar komt bovendien met een stukje verantwoordelijkheid. In geval van nood ben je namelijk verplicht de instructies van de bemanning op te volgen, de nooddeur te openen en de andere passagiers naar buiten te helpen.

Op July 20, 2009