Artikel afbeelding

De juiste tekstschrijver voor je opdracht

De juiste persoon

Een van mijn eerste klanten belde op een zaterdag. Het zonnetje scheen en ik was lekker in de tuin aan het rommelen. Een man legde uit dat zijn bedrijf meubelen produceerde voor de Oost Europese en Scandinavische markt. Nederland was nu aan de beurt en daarom werd er aan een nieuwe website gewerkt. ‘Ben jij de juiste persoon voor de teksten?’, vroeg hij. Ik was niet voorbereid op deze directheid en stamelde een niet al te overtuigend ‘ja’. ‘Daar gaat m’n kans’, schoot even door me heen, maar ik herpakte me door snel wat tegenvragen te stellen. Zo kreeg ik vat op het gesprek en namen mijn zelfvertrouwen en enthousiasme toe. Lang verhaal kort: ik kreeg de opdracht.

Bonte stoet

Toen ik als tekstschrijver begon, kreeg ik het advies me te richten op één sector. Ik sloeg dat advies in de wind, omdat ik van afwisseling hou en nieuwsgierig ben. Bovendien zit de lol van het schrijven voor mij niet in het onderwerp, maar in het trefzeker verwoorden van informatie. Terugblikkend op mijn eerste anderhalf jaar als zelfstandig tekstschrijver kan ik alleen maar tevreden zijn. Er kwam een bonte stoet aan opdrachtgevers voorbij en de zeer gevarieerde opdrachten gaven veel voldoening.

Tekstschrijver kiezen

Ik heb er nooit aan gedacht om na te gaan waarom de opdrachtgevers tot nu toe voor mij kozen. Hoe kies je überhaupt uit meer dan 6000 (las ik ergens) tekstschrijvers? Dit is in elk geval waar ik op zou letten:

Spreekt de schrijfstijl me aan?

Elke tekst is anders, maar tekstschrijvers hebben ieder hun eigen stijl. (In jargon: tone of voice.) Bekijk de website van tekstschrijvers of snuffel in hun portfolio. Lopen de zinnen lekker? Is de informatie begrijpelijk, foutloos en to-the-point? Past de schrijfstijl bij jouw dienst, product of doelgroep?

Is hij kritisch genoeg?

Een tekstschrijver moet volgens mij een punaisepoetser zijn. Hij of zij is pas tevreden als de tekst staat als een huis. De tekstschrijver slikt niets voor zoete koek en dubbelcheckt alles. Hij vraagt door en denkt kritisch met je mee. Ook als je er niet om vraagt. Een goede tekstschrijver is niet bang om je tegen te spreken.

Hoe zit het met SEO?

De tekstschrijver weet van wanten en zorgt voor goede zoekwoorden, duidelijke en relevante content, een overzichtelijke structuur. De website is niet alleen goed vindbaar, maar zet ook aan tot actie.

Op April 26, 2021