Dansend door het leven

Ze danst haar hele leven al. Als vierjarige begint ze met ballet. Daarna passeren nog veel dansvormen de revue. Uiteindelijk gaat ze in de hulpverlening werken. Haar danshart bloeit op als ze op het Eigentijds Festival in aanraking komt met biodanza. Het voelt voor haar als thuiskomen. In biodanza vindt ze de ideale combinatie van haar twee passies: mensen helpen en dansen.

Haar blauwe ogen schitteren als ze over haar grote passie vertelt. Marjon Gescher (45) is een beweeglijke vrouw. Ze onderstreept haar woorden met armbewegingen. Af en toe staat ze op om haar woorden te illustreren. “Ik ben heel intuïtief, gevoelig, eerlijk en gedreven. Echt een mensen-mens. Ik houd van de omgang met mensen.”

Ze heeft er vroeger nooit aan gedacht om van dansen haar vak te maken. Even later herinnert ze zich wel een opmerkelijk voorval tijdens haar opleiding tot maatschappelijk werkster. In een training moeten de deelnemers zeggen wat hun rol op een denkbeeldige boot is. ‘Danslerares’, roept zij spontaan, diep van binnen uit. Toch loopt het anders. Zij gaat werken in de jeugdhulpverlening. Mensen helpen staat voor haar op de eerste plaats. In biodanza vindt ze jaren later de combinatie van haar twee grote passies: mensen helpen en dansen.

Beweging en emotie

Biodanza is gebaseerd op de combinatie van muziek, beweging en emotie. Door eenvoudige oefeningen kom je meer in contact met jezelf en anderen. Dit geeft een gevoel van diepe verbondenheid. “Biodanza is een mooi middel om expressie te geven aan je gevoelens en aan wie je bent en kan een therapeutisch effect hebben.”

Het is dansen vanuit je innerlijke beweging. Zonder te praten, om uit je hoofd te blijven. Het gaat om verbinding voelen, om integratie van denken, voelen en handelen. Soms is het een openbaring. “Dat je gezien wordt, je drive herkent. Na een tijd ga je merken je dat het meer geïntegreerd raakt in jezelf. Dat je in contact komt met je verlangen en je gaat realiseren wat je echt wilt in je werk en contacten. Je gaat meer en meer kiezen voor de goede dingen.”

Fantastisch

Ze vindt het fantastisch om mensen op een liefdevolle, uitnodigende en respectvolle manier met elkaar in contact te brengen. In beweging te brengen, letterlijk en figuurlijk. “Het geeft zo’n fijn gevoel om te zien wat je bij mensen teweeg kunt brengen.” In haar lessen probeert zij mensen dieper in contact te brengen met zichzelf en de ander. “Ik geniet er ook zelf van om op die manier dieper in contact te zijn met mezelf en andere mensen. Daar heb ik altijd naar verlangd.”

Marion geeft nu lessen en workshops biodanza. Daarnaast werkt ze parttime in de jeugdhulpverlening. “Een hulpverlenershart verloochent zich niet”. Het liefste wil ze biodanza in de hulpverlening integreren. “Het is mijn droom om ouders en kinderen door biodanza bij elkaar te brengen.”

Laag zelfbeeld

Ze heeft al een proefproject gedaan met pubermeisjes met een laag zelfbeeld. Eerst waren ze heel verlegen en teruggetrokken. Daarna konden ze zichzelf meer laten zien. “Dat kan veel betekenen voor hun eigenwaarde, hun zelfbeeld. Het gaat om stapjes zetten”, weet Marjon. “Het is een proces: meer en meer jezelf worden en aspecten van jezelf leren kennen.”

Ze hoopt binnen twee jaar met biodanza haar brood te kunnen verdienen, maar geniet ook van wat ze nu al heeft bereikt: haar wekelijkse lessen in Nijmegen en Uden en de workshops en weekenden die ze verzorgt.

Verrijkt

Biodanza heeft haar leven verrijkt. “Ik kan nu beter mijn grenzen aangeven, beter voelen, me direct uiten en handelen. Het is een verdieping van relaties, privé, en ook in mijn werk. Ik ben meer authentiek gaan leven. Sta voor wie ik ben, wat ik doe en voel. Ik kan er in blijven groeien, want er is steeds meer te ervaren. Het is heel open, rijk”, zegt ze, terwijl ze een weids armgebaar maakt. “Biodanza is de passie van mijn leven.”

Op September 4, 2011