Deze website maakt gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.

Best bier brouwen in een buurtschap

Sinds maart 2010 is in het pittoreske buurtschap Rha, deel van de Gelderse gemeente Bronckhorst, een heuse microbrouwerij in bedrijf. Goed nieuws toch, een biertje kunnen drinken uit eigen streek? Eigenaar Steve Gammage heeft in 2008 en 2009 een leegstaande landbouwschuur, destijds geheel verstoken van water en elektra, pal naast zijn woonboerderij met hulp van vrienden en bekenden omgetoverd tot brouwerij Rodenburg, die nu al flink aan de weg timmert.

Begin

‘Toen we in 2003 in Steenderen kwamen wonen had ik helemaal nog niet het idee om zelf bier te gaan brouwen. Wel had en heb ik een passie voor speciaalbieren, de Belgische keuken zeg maar. Later, toen ik al met brouwen was begonnen op een andere locatie, bedacht ik dat dit wel een mooie plek zou zijn voor een eigen brouwerij. In de wijde omgeving was er namelijk nog geen een’ aldus de geboren Engelsman.

Na alle voorbereidingen kon in januari 2010 – in de sneeuw - de brouwinstallatie aangevoerd worden. Daarna waren er drie maanden nodig voor het opbouwen en aanleggen van de gisttanks, de stoomgenerator, koeling, leidingen enzovoorts. Alles is door Steve tweedehands aangeschaft. ‘We hebben heel veel kinderziektes gehad. Uiteindelijk hebben we eind maart 2010 de eerste proefbrouwsels kunnen maken. Ik mikte het eerste jaar op 40 brouwsels, maar intussen zitten we al op 52 dus dat gaat goed.’

Ingrediënten

Rodenburg heeft inmiddels acht bieren in het assortiment waaronder een witbier, een bokbier en twee speciale winterbieren. De bieren hebben klinkende namen als Hooge Heeren, Eigen Weiss en Scrooge. De mout haalt Steve uit Frankrijk en Duitsland. Verder gebruikt hij een mix van negen verschillende hopsoorten uit Duitsland, Amerika en Tsjechië. De hop is onontbeerlijk voor de bitterheid en het aroma van het bier. De vloeibare gist komt uit een Amerikaans lab en is belangrijk voor de eindsmaak van het bier. Tot slot gebruikt Steve drie verschillende soorten gistculturen om te brouwen. Dat geeft een mooi eindresultaat.

Steve: ‘de charme van het ambachtelijk brouwen zit ‘m ook in het steeds wisselende eindresultaat. De grote brouwerijen kweken hun gist zelf op. Daardoor kunnen ze garanderen dat de kwaliteit van het bier altijd hetzelfde is. Een kleine brouwerij kan dat nooit helemaal. Zeker bij een wat zwaarder bier als een Triple of een bok kan er altijd een afwijking van het eerste brouwsel optreden.

Afzet

‘Ik schat dat ik vier tot vijf jaar nodig heb om een gezond bedrijf te worden en dan bedoel ik dat ik een jaarproductie kan draaien tussen 100.000 en 150.000 liter. Daar heb ik voldoende capaciteit voor. Ik kan hier maximaal 5.000 liter bier per week brouwen en als je uitgaat van 45 brouwweken zit je op ruim 220.000 liter op jaarbasis.’

De afzet van Rodenburg gaat steeds omhoog; bijna elke week komen er nieuwe klanten bij. Dat heeft wel consequenties voor de bedrijfsvoering. ‘Het klinkt misschien gek maar ik moet over zes weken (eind juni) het bokbier alweer gaan brouwen. In september moet dat klaar zijn. Daarvoor heb ik extra opslacapaciteit nodig dus die moeten we hier gaan creëren.’

Op de groeiende markt voor speciaalbieren liggen de kansen voor kleine brouwers. Steve licht toe: ’De speciaalbieren die je twintig jaar gelden alleen in Brabant en Limburg kon krijgen zijn nu in bijna elk café te bestellen. Veel cafés hebben een wisseltap. Mensen zijn geïnteresseerd in speciale bieren, willen regelmatig nieuwe smaken ontdekken en proeven. Daar spelen we op in, inmiddels zitten er al dertien kleine bierbrouwers in Gelderland. De kleine brouwerijen zien elkaar niet als concurrent; de grote pilsbrouwerijen zien de kleine brouwerijen hoogstens als een kleine concurrent.’

Toekomst

Als de basis goed is kan ik speciaalbieren gaan maken voor bijvoorbeeld evenementen. Verder is er steeds meer vraag naar zogenoemde contractbrouwsels. Bedrijven willen zich richting klanten en relaties onderscheiden met een eigen brouwsel compleet met eigen etiket. Ik heb in gedachten voor het najaar een bier op basis van de NightPorter en dan een variatie met whiskymout. Ik kan via een Schotse distilleerderij gerookte mout krijgen. Dan krijg je een soort gerookte NightPorter.’

Brouwerij Rodenburg levert ook aan een paar restaurants die gerechten op basis van bier op de kaart zetten. Dat is een groeiende markt. Verder wil Steve graag een keer als bier van de maand kunnen leveren aan de ABT-cafés, een toonaangevende alliantie met vijftig leden door heel Nederland. De voorzitter is al langs geweest en die was gecharmeerd van enkele door hem gebrouwen bieren dus wie weet. En natuurlijk wil hij staan op het toonaangevende jaarlijkse PINT bokbierfestival in de Beurs van Berlage. Een driedaags evenement waarop zich 70 tot 80 bokbieren presenteren. Het neusje van de zalm.

‘Maar het allerbelangrijkste is dat de mensen het bier goed te drinken vinden, daarvoor moet je een kwalitatief goed bier brouwen en daar zet ik me dagelijks voor in.’

Op June 8, 2011